Jordbävningen


Den 16de december var det jordbävning här i Skåne. Jag vaknade av att det skakade och trodde först att någon borrade nere i källaren fast sen börja hela huset skaka, knaka och de bullrade så jag tänkte att det måste vara jordbävning. Jag tyckte det inte var någon big deal egentligen. Förr eller senare måste det ju hända oss också. Vi kan ju inte låtsas vara blinda för hur vi förstör jorden i all evighet. Snart kommer jorden gå under ändå så det är bara att förbereda sig på att fler liknande händelser kommer inträffa i framtiden.

Kontineltaldrift är förflyttning av jordens kontinenter i förhållande till varandra. Från början ska alla kontinenter ha suttit ihop med varandra som en landmassa, detta kalla man Pangea . Denna ska ha splittrats och kontinenterna förskjutits till de lägen de har nu. Jordytan består av sju större och flera mindre plattor, vilka vilar på den del av manteln, som är lava och magma, som är plastisk och delvis flytande. När magman kokar stiger den upp och svalnar. När den svalnat så åker den ner igen. Då bildas en cirkelrörelse som gör att plattorna flyttas.

Men kontinentaldriften har inte med jordbävningen här hemma i Sverige att göra. Jorden är gammal här i Sverige och sen kom det ny mark från europa som tryckte på den gamla jorden vi har här. Då försvagades den gamla svenska jorden och marken började skaka!

That´s it!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0